Jabłka.
Królewskie owoce.
Dlaczego?
Dlatego, że Polska jest największym w Europie producentem jabłek.
Są to owoce dostępne przez okrągły rok.
Są smaczne i zdrowe.
Niskokaloryczne.
Możne je zjeść jako przekąskę, właściwie wszędzie i w każdym miejscu, bez obierania, krojenia czy wydłubywania pestek.

Są ogólnie dostępne i w dobrej cenie.
Jest wiele odmian jabłek, dlatego mamy duży wybór smaków: słodkie, kwaśne, kruche, twarde itd….

Jabłko, jak żaden inny owoc łączy w sobie ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Jest świetnym źródłem witaminy B i C oraz takich minerałów jak jod, potas, wapń czy żelazo. Do tego są niskokaloryczne, zawierają ok. 80% wody, a w 100 g zawiera się blisko 50 kcal. Jabłka zawierają również silne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i uszczelniają naczynia krwionośne, co w efekcie hamuje rozwój miażdżycy i chorób układu krwionośnego.

Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko nachorowania na cukrzycę typu II. Surowe jabłka ze skórką – zwłaszcza bardziej kwaskowate odmiany, mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.

Jabłka zawierają także dużo kwercetyny. Substancja ta pomaga chronić układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne i nie dopuszczając do osadzania się blaszek miażdżycowych. Jedzenie jabłek jest zalecane też osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze – częste ich spożywanie korzystnie wpływa na poprawę ciśnienia krwi. Dzięki kwercetynie jabłka mają także właściwości przeciwnowotworowe.

Spożywając przynajmniej jedno jabłko dziennie możemy wzmocnić układ nerwowy. Owoce te pomagają także organizmowi w oczyszczaniu się ze zbędnych odłogów. Jabłka również wzmacniają włosy, zęby i paznokcie. Jedną z ważniejszych zdrowotnych zalet jabłek jest to, iż znacznie poprawiają pracę żołądka oraz jelit. Często więc są skutecznym lekarstwem przy zaparciach.

Niestety, jabłka często są spryskiwane substancjami chemicznymi, w celu poprawienia ich wyglądu, wielkości oraz smaku. Jednakże właściwości zdrowotne takich jabłek nie są już tak dobre, jak w przypadku owoców hodowanych naturalnie. Najlepiej więc spożywać jabłka z własnej jabłoni – wtedy mamy pewność, że nie były niczym spryskiwane. Kupując owoce w sklepie nie wybierajmy tych najładniejszych i największych – może to oznaczać, że ich hodowla była wspomagana chemicznie. Kupmy lepiej jabłka małe i niezachęcające wyglądem – takie z pewnością są naturalnymi, najzdrowszymi owocami lub korzystajmy z upraw lokalnych rolników:)
Jeśli mamy możliwość, możemy pojechać do sadu i samemu wybrać nazdrowsze okazy owocu:)

Na zdjęciach: zeszłotygodniowe zbiory w sadzie w Leśniczówce: Grodziszcze- Kolonia.

14741052_10210806506307294_1427424602_n 14794048_10210806506347295_1732510159_n 14794096_10210806508227342_534733799_n 14797495_10210806507627327_1116931218_n 14801036_10210806512627452_1466736995_n 14803343_10210806511947435_1349057224_o14800226_10210806511307419_966139696_o 14805631_10210806512307444_361530414_n 14813456_10210806504747255_1453292173_n 14825560_10210806508587351_2057680400_n