…nic z tych rzeczy ;)
„Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy…”
Jeśli sól to morska, a zupy koniecznie – jesień najlepszy czas na ciepły posiłek.
Zupy są pożywne, zdrowe i smaczne !
Prezentuje dwie jesienne królowe: panna nielubiana brukselka i pękata dynia!
I. BRUKSELKA
Nigdy nie lubiłam gotowanej brukselki / zawsze wychodziła gorzka/, ale zupa krem z brukselek to już co innego:)
Polecam dziś łatwy przepis:
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 opakowanie mrożonej brukselki (może być świeża)
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz cayenne
- szczypta soli morskiej i cukru trzcinowego
- łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
- koperek do dekoracji i smaku
Wykonanie:
W niewielkim garnku gotujemy ok.2 litry wody, a następnie wsypujemy brukselkę. Gotujemy do momentu, aż brukselka zmięknie. Ugotowaną brukselkę ściągamy z ognia i odstawiamy aby ostygła. Gdy zupa będzie letnia miksujemy ją, aby powstał gładki krem. Zupę podgrzewamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego i koperkiem. Podajemy na gorąco – można dodać groszek ptysiowy lub grzanki:)
II. DYNIA
Sezon na dynie – czas start!
Składniki:
- 1 dynia
- 1 cebulka
- 4-5 szklanek bulionu jarzynowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz cayenne
- szczypta soli morskiej
- łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
- koperek do dekoracji i smaku