Domowe gotowanie, pieczenie…lubię domowe jedzenie, ale takie, które można przygotować w krótkim czasie.
Każdy z nas jest zaganiany, brajk czasu na wszystko.
Praca, praca, praca, dom, a gdzie czas na posiłki? W dodatku zbilansowane i zdrowe?
Otóż charakter pracy jaki prowadzę, przyczynił się do tego, że potrawy, które przygotowuję muszą być smaczne, zdrowe, ale przede wszytskim, nie pochłaniające pół dnia, aby je przygotować.
Dziś przedstawiam Wam kilka prostych, 3-5składnikowych przepisów na smaczne i pożywne zupy:)
Jesień to super czas!
- KREM Z DYNI:
– 1/4 dyni ( zależy od ilości jedzących) hokaido lub olbrzymia
– 3 marchewki
– imbir
– przyprawy
– tofu lub mozzarella
– zielona pietruszkaGotujemy dynię i marchew, następnie dodajemy plasterki świeżego imbiru i blendujemy, ponownie na małym ogniu gotujemy zblendowany krem, dodajemy przyprawy: kurkuma, liśc laurowy, pieprz cayenne, sól morska, do smaku.
Wlewamy do miseczek i dodajemy kostki sera, stroimy zieloną pietruszką:)Można też pestkami dyni:)
To jedna z moich ulubionych jesiennych zup, za każdym razem wychodzi inaczej:
Smacznego!
- KREM GRUSZKA-PIETRUSZKA-SELER:- 3 pietruszki
– pół selera
– 1 gruszka
– parmezan
– ocet balsamiczny
– przyprawyBardzopodobnie jak wyżej, tylko zmieniamy składniki:Gotujemy seler i korzeń pietruszki , następnie dodajemy plasterki pokrojonej gruszki i blendujemy, ponownie na małym ogniu gotujemy zblendowany krem, dodajemy przyprawy: kurkuma, liśc laurowy, pieprz cayenne, sól morska, do smaku.
Wlewamy do miseczek i posypujemy parmezanem, polewamy octem:)Smacznego!
Jeśli dodamy więcej kurkumy, wychodzi takie coś: