Dietetyk radzi…

Otóż jest kilka prostych zasad, które pozwolą, że poczujesz się lepiej, poprawi się Twoja skóra, włosy, nie będziesz zmęczona, nie będzie Ci się chciało sięgać po słodkości…a przy okazji stracisz cm w  obwodach…
1. Woda
   Tak jak wspominałam ciało człowieka składa się w 60% z wody, w ciągu dnia i w nocy tracimy sporo wody, wiec musimy ją uzupełniać.
   Powinnaś wypijać ok. 3l wody dziennie. Rano najlepiej przegotowaną z sokiem z cytryny, super oczyszcza organizm z toksyn.
2. Zdrowe tłuszcze
    NAOLIW SIĘ!

Fakt: większość ludzi cierpi na chroniczny niedobór omega 3. Oto niektóre z najczęstszych symptomów (wg Udo Erasmus):
– obniżona odporność,
– problemy skórne,
– słaby metabolizm,
– wzrost wagi ciała,
– problemy trawienne,
– wolniejsze wracanie do zdrowia po przebytych infekcjach itp.,
– przedwszesne starzenie się mózgu (problemy z pamięcią, koncentracją itd.)

Kwasy tłuszczowe są absolutnie niezbędne dla naszego zdrowia. Organizm ludzki nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego musimy je spożywać w jedzeniu.

Źródła Omega 3:

– olej lniany (51 % Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega-3): uwaga na przechowywanie! – w zimnym, ciemnym miejscu, do spożywania tylko na zimno,
– zielone rośliny liściaste (np. szpinak, boćwina, jarmuż),
– awokado,
– świeże dzikie ryby zimnowodne (tuńczyk, sardynki, halibut, łosoś, śledź, makrela),
– olej rzepakowy,
– olej sezamowy,
– olej krokoszowy,
– olej słonecznikowy,
– oliwa z oliwek extra vergine,
– orzechy i nasiona (np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane).UWAGA! W miarę możliwości oleje i oliwy należy kupować najlepszej jakości, tłoczone na zimno i nierafinowane, bio /organic.

Ważne jest też przechowywanie – w chłodnym, ciemnym miejscu. Tłuszcze są podatne na utlenianie (z powodu braku witaminy E) i tracą wówczas swoje właściwości, co więcej, stają się toksyczne. W wyniku reakcji hydrolizy (rozpad z wydzieleniem wolnych kwasów tłuszczowych), oksydacji (utleniania), polimeryzacji i cyklizacji powstaje wiele związków chemicznych szkodliwych dla zdrowia, a nawet mogących wywoływać procesy nowotworowe. Jeśli np. w oliwie z oliwek pojawią się pomarańczowe lub czerwone refleksy oznacza to, że produkt pod wpływem światła uległ utlenieniu (degradacja chlorofilu) i nie nadaje się do spożycia.

3. Rezygnacja z żywności przetworzonej, zawierającej konserwanty
  / wszystkie produkty w proszku, zawierające długi termin spożycia, jedzenie z puszek, słoików…-niestety nie wpływa dobrze na funkcjonowanie naszego organizmu/
4. Cukry proste – zamień na złożone
Wszystko białe zamień na ciemne.
    Zamiast cukru stosuj ksylitol tzw. sok z brzozy, bo jest naturalny. Jeśli jednak nie potrafisz zrezygnować z cukru to zamień go chociaż na ten trzcinowy, nie jest aż tak przetwarzany jak biały!!!
Biały makaron, ryż – zamień na ciemny, pełnoziarnisty, jest też smaczny, ryż jak lubisz biały, to chociaż niech to będzie ten basmati lub jaśminowy.
5. Posiłki:  powinno się jeść 5 posiłków dziennie lub 3 większe i dwie przekąski pomiędzy. Jemy co 3 godziny, by przyspieszyć metabolizm i spalać tkankę tłuszczową.
Śniadanie – najważniejszy posiłek, najlepiej owsianka z owocami, jeszcze lepiej kasza jaglana z owocami i cynamonem:)
Śniadanie musi być pełne węglowodanów, aby dostarczyć organizmowi najwięcej energii!!
Po 15.00 nie jedz owoców, bo zwierają cukry proste, fruktozę i tym samym odkładają się one i tworzą tkankę tłuszczową.
Bzdurą jest jedzenie ost. posiłku o 18.00!!!

Ostatni posiłek powinno się zjadać 2,5-3 h przed snem, jeśli wiesz, że pójdziesz spać o północy, zjedz kolację ok. 21.00. Podczas snu organizm spala tłuszcz i musi mieć do tego paliwo, w przeciwnym razie metabolizm spadnie i tłusz odkłada się podczas snu…

Teraz zimą jedz zupy, jedzenie w płynie jest super, polecam też super koktajle. Poniżej wkleję linki.

6. Zielone warzywa, które zawierają błonnik i działają jak gąbka, wchłaniając niepotrzebne tłuszcze

Pamiętaj by jeść: brokuła, szpinak, cukinię, jarmuż, sałaty, brukselkę, swoją ulubioną – wszystkie zielone warzywa są super utleniaczami !!!

7. SPORT !!!!

Related Post

Niestety sama dieta, a raczej zmiana nawyków żywieniowych nie wystarczy !!!

70 % to jedzenie – dostarczanie pełnowartościowych posiłków – posiłek powinien się składać z : białka, węglowodanów i tłuszczy – te dwa ostatnie, to te dobre tłuszcze i węgle. Dbaj o to by były na Twoim talerzu .
30 % to sport i tutaj otwiera się kolejna lista….
1. Aby zacząć spalać tkankę tłuszczową, każdy trening powinien być poprzedzony rozgrzewką 5min, ćwiczenia które propagują popularne ostatnio sportsmenki, są o tyle dobrze skomponowane, bo taki trening trwa tylko 45 min – a jest interwałowy, czyli ćwiczenia cardio na zmianę z wzmacniającymi.
Zawsze szybciej spalisz ,jak przyspieszysz na 5 minut, potem zwolnisz, przyspieszysz zwolnisz..itd…niż gdybyś utrzymywała to samo tempo…z resztą wiedzą to osoby, które uczęszczały na fitness typu shape czy zajęcia spinningowe.
– nigdy nie ćwiczymy na czczo, zawsze 2 godz. po posiłku
– jemy po treningach, najlepiej produkty bogate w białko, aby odbudować mięśnie: mięsko, rybki, serek biały, jajo plus do tego warzywa !!!
Zacznij ćwiczyć najpierw 3xtydzień, po 10 dniach zobaczysz różnicę!!!!
Poczujesz się lepiej, a ciało nabierze jędrności!!!}Ćwicz tak jakie chcesz mieć efekty!!!

Najlepiej jak ćwiczenia są zróżnicowane, wiadomo w  zimie cięzko o rower czy basen…ale np. jakiś spinning czy zumba, jak najbardziej!!!

Polecam do polubienia na FB:

https://www.facebook.com/JeszZdrowo?fref=ts

https://www.facebook.com/kulinarePL

Żródło: Dieta Alkaliczna, Zielone Koktajle, Jesz Zdrowo, Hello Zdrowie.

Wpis zmodyfikowany 19 lipca 2016 12:30

Ola:

Wyświetl komentarze (3)

  • faktycznie dobry post! powiedz co polecasz do potraw mięsnych opartych na indyku, oliwę z oliwek czy może jakiś sos? ja zazwyczaj sięgam po sos na podstawie oliwey z oliwek musztardy develey dijon oraz kilku kropel cytryny

Powiązane wpisy