JABŁKA. Źródło zdrowia i witamin.

Jabłka.
Królewskie owoce.
Dlaczego?
Dlatego, że Polska jest największym w Europie producentem jabłek.
Są to owoce dostępne przez okrągły rok.
Są smaczne i zdrowe.
Niskokaloryczne.
Możne je zjeść jako przekąskę, właściwie wszędzie i w każdym miejscu, bez obierania, krojenia czy wydłubywania pestek.

Są ogólnie dostępne i w dobrej cenie.
Jest wiele odmian jabłek, dlatego mamy duży wybór smaków: słodkie, kwaśne, kruche, twarde itd….

Jabłko, jak żaden inny owoc łączy w sobie ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Jest świetnym źródłem witaminy B – tu szerzej możecie poczytać na stronie:
https://natu.care/pl/witaminy/witamina-b i C oraz takich minerałów jak jod, potas, wapń czy żelazo. Do tego są niskokaloryczne, zawierają ok. 80% wody, a w 100 g zawiera się blisko 50 kcal. Jabłka zawierają również silne przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i uszczelniają naczynia krwionośne, co w efekcie hamuje rozwój miażdżycy i chorób układu krwionośnego.
Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko nachorowania na cukrzycę typu II. Surowe jabłka ze skórką – zwłaszcza bardziej kwaskowate odmiany, mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą.

Jabłka zawierają także dużo kwercetyny. Substancja ta pomaga chronić układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne i nie dopuszczając do osadzania się blaszek miażdżycowych. Jedzenie jabłek jest zalecane też osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze – częste ich spożywanie korzystnie wpływa na poprawę ciśnienia krwi. Dzięki kwercetynie jabłka mają także właściwości przeciwnowotworowe.

Spożywając przynajmniej jedno jabłko dziennie możemy wzmocnić układ nerwowy. Owoce te pomagają także organizmowi w oczyszczaniu się ze zbędnych odłogów. Jabłka również wzmacniają włosy, zęby i paznokcie. Jedną z ważniejszych zdrowotnych zalet jabłek jest to, iż znacznie poprawiają pracę żołądka oraz jelit. Często więc są skutecznym lekarstwem przy zaparciach.

Related Post

Niestety, jabłka często są spryskiwane substancjami chemicznymi, w celu poprawienia ich wyglądu, wielkości oraz smaku. Jednakże właściwości zdrowotne takich jabłek nie są już tak dobre, jak w przypadku owoców hodowanych naturalnie. Najlepiej więc spożywać jabłka z własnej jabłoni – wtedy mamy pewność, że nie były niczym spryskiwane. Kupując owoce w sklepie nie wybierajmy tych najładniejszych i największych – może to oznaczać, że ich hodowla była wspomagana chemicznie. Kupmy lepiej jabłka małe i niezachęcające wyglądem – takie z pewnością są naturalnymi, najzdrowszymi owocami lub korzystajmy z upraw lokalnych rolników:)
Jeśli mamy możliwość, możemy pojechać do sadu i samemu wybrać na zdrowsze okazy owocu:)

Na zdjęciach: zeszłotygodniowe zbiory w sadzie w Leśniczówce: Grodziszcze- Kolonia.

Wpis zmodyfikowany 23 stycznia 2023 15:29

Ola:

Wyświetl komentarze (4)

  • Wyglądają niesamowicie apetycznie! Bardzo lubię jabłka. Dla mnie to idealny owoc na jesień i zimę ;)

    • Dla mnie w sumie na cały rok, dlatego tak je lubię.
      A jeszcze te nie pryskane z sadu....zupełnie prawdziwy smak:)

  • Dzień dobry! :)
    trzy rzeczy przychodzą mi teraz do głowy
    mianowicie:
    a) bardzo smacznie napisane!
    b) Pani prowadzącej do twarzy jest we wszystkim
    c) w kontekście jabłek najbardziej lubię..lubelski cydr ;P
    aha
    podoba mi się sposób w jaki propagujecie, szerzycie, agitujecie wśród społeczeństwa koncepcję dbania o swoje zdrowie, swój wygląd, swoje wnętrze!
    to niezwykle budujące
    Trzymam kciuki i oczywiście będę do Was zaglądał!
    :)

    • Panie Janie,
      Panie Janie,
      Rano wstań,
      Rano wstań...
      Kto rano wstaje, ten ma więcej miłych chwil przed sobą:)
      Dziękujemy za słodkie słowa.
      Zapachniało szarlotką z cynamonem....mrrr

Powiązane wpisy