Bo zupa była za słona?

…nic z tych rzeczy ;)
„Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy…”
Jeśli sól to morska, a zupy koniecznie – jesień najlepszy czas na ciepły posiłek.
Zupy są pożywne, zdrowe i smaczne !
Prezentuje dwie jesienne królowe: panna nielubiana brukselka i pękata dynia!

I. BRUKSELKA
Nigdy nie lubiłam gotowanej brukselki / zawsze wychodziła gorzka/, ale zupa krem z brukselek to już co innego:)

Polecam dziś łatwy przepis:

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki (może być świeża)
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz cayenne
  • szczypta soli morskiej i cukru trzcinowego
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • koperek do dekoracji i smaku

Wykonanie:
W niewielkim garnku gotujemy ok.2 litry wody, a następnie wsypujemy brukselkę. Gotujemy do momentu, aż brukselka zmięknie. Ugotowaną brukselkę ściągamy z ognia i odstawiamy aby ostygła. Gdy zupa będzie letnia miksujemy ją, aby powstał gładki krem. Zupę podgrzewamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego i koperkiem. Podajemy na gorąco – można dodać groszek ptysiowy lub grzanki:)


II. DYNIA


Sezon na dynie – czas start!
  

Składniki: 

  • 1 dynia
  • 1 cebulka
  • 4-5 szklanek bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz cayenne
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • koperek do dekoracji i smaku

 

Related Post

 

 

 

Wykonanie:

 

Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy ze skóry, kroimy na kostkę. Możemy użyć dyni hokkaido wówczas nie musimy jej obierać ze skórki. Gotujemy bulion z włoszczyzny. Obieramy cebulę, drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę, podsmażamy ok. 1 min. Dodajemy dynię. Doprawiamy solą. Obsmażamy dynię dokładnie, z każdej strony. Wlewamy 4 szklanki (lub więcej) przecedzonego bulionu w takiej ilości aby przykrył dynię. Zmniejszamy ogień, gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 15 min., do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczamy ją dodatkową ilością bulionu. Do smaku możemy dodać śmietanę lub jogurt naturalny, posypać natką pietruszki albo dodać szafran.
SMACZNEGO !!!

Wpis zmodyfikowany 19 lipca 2016 14:23

Ola:
Powiązane wpisy