Zupa krem z marchwi

Na jesienne wieczory sprawdza się wyśmienicie, nie tylko rozgrzewa, ale zapewnia sytość i wyrafinowany smak. Lubię proste zupy kremy, które można szybko przygotować. Tutaj trochę zmodyfikowałam przepis, który mnie zainspirował:) Z resztą, jak zawsze lubię po swojemu i na oko;)

Produkty:

  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebulki
  • oliwa z oliwek lub masło
  • skórka z pomarańczy
  • mleko kokosowe
  • pieprz cayenne
  • korzeń imbiru

Przygotowanie:

Do rozgrzanego garnka wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę z odrobina oliwy z oliwek, do tego 2 ząbki czosnku oraz starty imbir, dorzucamy odrobinę masełka i startą skórkę z pomarańczy (pół łyżeczki). Obieramy marchewkę i kroimy w cienki plasterki, dorzucamy do garnka, aby zmiękła marchew. Następnie wszystko blendujemy dodajemy pieprz cayenne i dolewamy podczas blendowania mleczko kokosowe. Całość jeszcze stawiamy na kuchenkę, aby nabrało jednolitej konsystencji.
I voila!
Smacznego!

Macierzysty przepis z Kwestii Smaku, mój – ilości wedle uznania :-)

Related Post

Wpis zmodyfikowany 28 listopada 2020 16:06

Ola:
Powiązane wpisy