Fakt: większość ludzi cierpi na chroniczny niedobór omega 3. Oto niektóre z najczęstszych symptomów (wg Udo Erasmus):
– obniżona odporność,
– problemy skórne,
– słaby metabolizm,
– wzrost wagi ciała,
– problemy trawienne,
– wolniejsze wracanie do zdrowia po przebytych infekcjach itp.,
– przedwszesne starzenie się mózgu (problemy z pamięcią, koncentracją itd.)
Kwasy tłuszczowe są absolutnie niezbędne dla naszego zdrowia. Organizm ludzki nie potrafi sam ich wytwarzać, dlatego musimy je spożywać w jedzeniu.
Źródła Omega 3:
– zielone rośliny liściaste (np. szpinak, boćwina, jarmuż),
– awokado,
– świeże dzikie ryby zimnowodne (tuńczyk, sardynki, halibut, łosoś, śledź, makrela),
– olej rzepakowy,
– olej sezamowy,
– olej krokoszowy,
– olej słonecznikowy,
– oliwa z oliwek extra vergine,
– orzechy i nasiona (np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane).UWAGA! W miarę możliwości oleje i oliwy należy kupować najlepszej jakości, tłoczone na zimno i nierafinowane, bio /organic.
Ważne jest też przechowywanie – w chłodnym, ciemnym miejscu. Tłuszcze są podatne na utlenianie (z powodu braku witaminy E) i tracą wówczas swoje właściwości, co więcej, stają się toksyczne. W wyniku reakcji hydrolizy (rozpad z wydzieleniem wolnych kwasów tłuszczowych), oksydacji (utleniania), polimeryzacji i cyklizacji powstaje wiele związków chemicznych szkodliwych dla zdrowia, a nawet mogących wywoływać procesy nowotworowe. Jeśli np. w oliwie z oliwek pojawią się pomarańczowe lub czerwone refleksy oznacza to, że produkt pod wpływem światła uległ utlenieniu (degradacja chlorofilu) i nie nadaje się do spożycia.
Ostatni posiłek powinno się zjadać 2,5-3 h przed snem, jeśli wiesz, że pójdziesz spać o północy, zjedz kolację ok. 21.00. Podczas snu organizm spala tłuszcz i musi mieć do tego paliwo, w przeciwnym razie metabolizm spadnie i tłusz odkłada się podczas snu…
Teraz zimą jedz zupy, jedzenie w płynie jest super, polecam też super koktajle. Poniżej wkleję linki.
6. Zielone warzywa, które zawierają błonnik i działają jak gąbka, wchłaniając niepotrzebne tłuszcze
Pamiętaj by jeść: brokuła, szpinak, cukinię, jarmuż, sałaty, brukselkę, swoją ulubioną – wszystkie zielone warzywa są super utleniaczami !!!
7. SPORT !!!!
Niestety sama dieta, a raczej zmiana nawyków żywieniowych nie wystarczy !!!
– jemy po treningach, najlepiej produkty bogate w białko, aby odbudować mięśnie: mięsko, rybki, serek biały, jajo plus do tego warzywa !!!
Najlepiej jak ćwiczenia są zróżnicowane, wiadomo w zimie cięzko o rower czy basen…ale np. jakiś spinning czy zumba, jak najbardziej!!!
Polecam do polubienia na FB:
https://www.facebook.com/JeszZdrowo?fref=ts
https://www.facebook.com/kulinarePL
Żródło: Dieta Alkaliczna, Zielone Koktajle, Jesz Zdrowo, Hello Zdrowie.
Wpis zmodyfikowany 19 lipca 2016 12:30
Wyświetl komentarze (3)
dzięki tym zasadom można naprawdę wiele zmienić :)
faktycznie dobry post! powiedz co polecasz do potraw mięsnych opartych na indyku, oliwę z oliwek czy może jakiś sos? ja zazwyczaj sięgam po sos na podstawie oliwey z oliwek musztardy develey dijon oraz kilku kropel cytryny
Grzegorz, bardzo dobre połączenie, możesz też dodać do tego kilka kropel balsamico lub łyżeczkę miodu zo złamania kwaśnego smaku:)
Zapraszam na Facebooka - tam więcej porad, nie tylko kulinarnych:
https://www.facebook.com/fitstreetfashion