Przygotowując się do warsztatów, lubię coś Wam upichcić, zazwyczaj korzystam z prostych i ciekawych przepisów, łatwych w przygotowaniu.
Zdarza się, że nieco modyfikuję składniki, ale tylko po to, aby ciasto było bardziej healthy lub mniej kaloryczne, a równie smaczne.
Oto FOODS By Jogini – szlagiery warsztatów:
NIEKONIECZNIE VEGE BROWNIE Z FASOLI
Składniki:
-1,5 szklanki osuszonej i dobrze wypłukanej czerwonej fasoli (250 g)
-2 łyżki dobrego kakao
-0,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
-szczypta soli
-5 łyżek syropu z agawy/syropu klonowego (dodaję miód)
-2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie można pominąć i dać więcej syropu z agawy)
-3 łyżki oleju kokosowego
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
kilka kawałków gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Umieść wszystkie wszystkie składniki na brownie w blenderze i mieszaj do momentu, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Jeśli nie macie blendera kielichowego, to można też użyć blendera ręcznego. Pamiętajcie jednak o tym, aby dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 18-20 minut. Dobrze sprawdzi się też forma kwadratowa, może byc okrągła. Ważne, aby ciasto po włożeniu do formy miało około 1 cm grubości. Na koniec przygotowujemy polewę – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Kiedy brownie upiecze się, studzimy je i polewamy polewą, gotowe!
Można udekorować żurawiną lub malinami:)
Smacznego!
Przepis od:
www.agataberry.pl
Brownie z fusów po kawie – zero waste:
Składniki:
- 80 g fusów po kawie
- 2 jabłka
- szczypta soli
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) – pokrojonej na małe kawałki
- 200 g cukru
- 120 g mąki
- 50 g gorzkiego kakao
- 150 ml oleju lub oliwy
Wykonanie:
Zaczynamy od starcia jabłek – można ze skórką.Tarte jabłka wrzucamy na patelnię lub do garnuszka, mieszamy z fusami po kawie, szczyptą soli i 3-4 łyżkami wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż jabłka będą miękkie.
Następnie blendujemy tę mieszankę na gładką masę.
Wracamy z tą masa do garnka, znów ustawiamy mały ogień i dodajemy pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy, czyli do rozpuszczenia się czekolady.
Przekładamy masę do misy miksera i dodajemy resztę składników. Mieszamy wszystko razem i gotowe.
Przekładamy do foremki – ciasto nie rośnie, więc wkładając je do formy zadbaj o to, by miało ok 3 cm wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut, aż wierzch będzie chrupiący. Pozostaw do wystygnięcia – jemy dopiero na zimno, choć wiem, że ciężko jest czekać.
Smacznego!
Przepis od:
http://www.simplife.pl
Wpis zmodyfikowany 18 września 2020 17:32